Mexicaanse Roodknie / Brachypelma hamorii


De Mexicaanse roodknievogelspin komt zoals zijn naam al zegt uit Mexico waar hij voorkomt in zowel de vochtige gebieden als ook in de drogere halfwoestijn. De spin is een grondbewoner en verschuilt zich in kleine spleten en kieren in rotsen. Ook verstopt de spin zich in holen die hij zelf graaft. Deze holen kunnen wel een halve meter diep worden. De roodknie is een van de meest rustige spinnen en zal niet gauw aanvallen. Mocht de spin zich toch bedreigd voelen zal hij gaan bombarderen, dit betekent dat hij kleine brandhaartjes van zijn lichaam afschiet die bij aanraking of inademing erge jeuk en benauwdheid kunnen veroorzaken. De spin wordt zo'n 12 tot 14 cm lang en is volledig zwart tot bruin gekleurd met fel oranje knieën.


Huisvesting

De mexicaanse roodknie is een solitair levend dier en woont dus alleen. Alleen voor de paring komen de mannetjes een vrouwtje opzoeken. De mannetjes ruiken een vrouwtje al op ongeveer 1,5 km afstand. Na de paring moet het mannetje maken dat hij weg komt voordat het vrouwtje hem grijpt als prooi. Zet dus alleen twee spinnen samen als je van plan bent er mee te kweken.

 

De spin heeft niet veel ruimte nodig maar houd er rekening mee dat het een grondbewoner is. Ze hebben dus ongeveer 10cm bodembedekking nodig in hun bak. De juiste afmetingen voor de bak zijn 40cm diep bij 30cm hoog bij 30cm breed. Als de spin valt kan zijn achterlijf openbarsten, dit is fataal voor de spin. Let dus op met terraria hoger dan 30cm. Ook een te grote oppervlakte kan zorgen dat de spin zijn prooi niet kan vinden.

 



Een roodknie komt oorspronkelijk uit de halfwoestijnen van Mexico. Het kan daar behoorlijk warm worden en daarom heeft de spin overdag een temperatuur nodig van 22 tot 27 graden. In de winter hoeft de temperatuur niet hoger dan 25 graden te zijn. Een spinnenbak is gemakkelijk warm te houden door het gebruik van een warmtemat onder het terrarium. Let er bij het gebruiken van een warmtelamp op, dat de spin er niet bij kan komen. Als ze spin in aanraking zou komen met een hete lamp dan kan hij zich er aan  branden.

 

Omdat de spin in zowel droog als vochtig gebied voorkomt heeft hij een luchtvochtigheid nodig tussen de 60% en de 70%. Dit helpt de spin met vervellen. Je kunt het terrarium vochtig houden door af en toe de bodem te besproeien maar let op dat je de spin niet raakt om stress te voorkomen.

 



Als bodembedekker kun je een dikke laag turf gebruiken van zo'n 10cm zodat de spin een klein holletje kan graven. Zorg er voor dat je de bodem goed aandrukt zodat het niet op hem kan instorten. Ook kun je eventueel levende planten op deze manier goed vastzetten.

 

Zorg voor een donkere schuilplek, zoals een halve bloempot of kleine schuilgrotjes. Zo kan de spin zich overdag goed verstoppen en voorkom je een hoop stress bij het dier. Voor verdere decoratie kun je zowel nep- als echte planten gebruiken. Ook stenen en stukjes hout zijn geschikt. Let op met decoratie dat het niet kan omvallen op de spin.



Voeding

De roodknie eet voornamelijk levende insecten en zal een dood voedseldier waarschijnlijk niet pakken. Kijk goed naar het formaat insect dat het niet te groot is. Eventueel kun je ook drie kleine insecten voeren in plaats van één grote. Een volwassen roodknie mag twee keer in de week wat eten. Voer ze ook niet te veel want je kunt de spin ook overvoeren, in dit geval word het achterlijf te dik en kan het gemakkelijker scheuren. Als de spin een tijdje weigert om te eten kan dit niet veel kwaad, het kan betekenen dat hij binnenkort zal gaan vervellen. Verschoon waterbakjes minimaal één keer in de week om ziektekiemen te voorkomen. Hieronder vind je een lijst van de voederdieren die de Mexicaanse roodknie mag hebben.

  • Huiskrekels
  • Veldkrekels
  • Steppenkrekels
  • Sprinkhanen
  • Blaptica Dubias
  • Pinkies

Dragon Dronten, Staalwijk 6A,

Dronten, Tel: (06) 17012226

Email: Dragondronten@gmail.com

BTW: NL002355422B43

KVK: 67848052